به گزارش شهر پردیسان، آیتالله صادق آملی لاریجانی؛ رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، امروز در مراسم رونمایی از نرمافزار جامع اصول فقه نسخه ۳ که در مرکز کامپیوتری علوم اسلامی(نور) در قم برگزار شد با قدردانی از زحمات مسئولان این مرکز به علت تولید نرمافزارهای متعدد و فاخر، گفت: نرمافزارهای اینچنینی کار جدیدی است که با استفاده از ظرفیت افراد فاضل و متخصص در رشتههای مختلف علمی و فنی تولید میشود، کارهای این مرکز انصافا فاخر است زیرا نرمافزارهای دیگری در دیگر مناطق جهان اسلام تولید میشود ولی امکانات این نرمافزارها و امکان جستوجو و دسترسی وسیع اینچنینی را ندارند.
وی با بیان اینکه امروز حوزههای علمیه با نیازها و پرسشهای بسیار زیادی به خصوص از سوی نسل جوان مواجه هستند، اضافه کرد: امروز مانند گذشته نیست که ما یک رساله عملیه به دست جوانان بدهیم و بگوییم عمل کنید بلکه پرسشهای آنان در خیلی از اوقات اساسیتر است مثلا از معنای زندگی و مباحث اخلاقی و … سؤال دارند و حوزه وظیفه دارد با استفاده از دانش اسلامی و این ابزارها به پرسشها پاسخ دهد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه امروز جستوجو در منابع علمی مفهوم جدیدی پیدا کرده است، اظهار کرد: نرمافزارهای تولیدشده در این مرکز مانند نرمافزارهای جامع فقه، تفسیر و اصول و کتابخانههای اشخاص امکانات فوقالعاده مهمی را در اختیار شخص قرار میدهد.
آملی لاریجانی با بیان اینکه در دوران جوانی ما مجبور بودیم برای پیدا کردن یک کتاب مانند کتاب ریاض از قم به تهران برویم و ساعتها جستوجو کنیم تا آن را پیدا کنیم، گفت: امروز هزاران کتاب فقهی آماده در یک نرمافزار در اختیار ما است که امکانات فراوان برای جستوجوی راحت دارد و این امکانی است که مؤسسه نور فراهم کرده است و باید از همه کسانی که بدون توقع در تأسیس این مرکز تا امروز تلاش کردهاند قدردانی کنیم.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه با بیان اینکه برخی مواقع این گلایه مطرح است که علم اصول، متورم شده است و لذا موارد زیادی هست که کاربرد ندارد، تاکید کرد: به نظر بنده این حرف غلط است البته ممکن است برخی از قواعد اصول در فقه استفاده نشود ولی در فلسفه اصول و خود اصول کاربرد دارد.
وی افزود: نکته مهمی که بنده میخواهم تاکید بیشتری بکنم این است که خیلی از اشکالات به خود علم اصول برنمیگردد بلکه به نحوه کار ما در حوزه ارتباط دارد؛ مثلا چه کسی گفته است که همه طلاب در حوزه باید اصول را به صورت مستوفا و وسیع بخوانند؟ این حرف دقیقا مانند آن است که بگوییم همه باید پزشکی بخوانند و بعد از مدتی هم بگوییم این چه علم بیخودی است که همه را گرفتار کرده است بنابراین اشکال در برنامهریزی آموزشی حوزه است.
آملی لاریجانی اضافه کرد: باید تقسیم کار معقولی در حوزه صورت بگیرد و کسانی که قصد دارند مجتهد شوند یک طور اصول بخوانند و کسانی که قصد دارند وارد تبلیغ و عرصههای دیگر شوند طور دیگر؛ البته علم اصول به نظر بنده باید توسعه داشته باشد زیرا امروز ما مدعی تولید علوم انسانی اسلامی هستیم و علم اصول و توسعه آن یکی از ابزارهای مهم در استفاده از متون دینی است؛ تولید علوم انسانی اسلامی نیازمند توسعه علم اصول و افزودن مقدمات دیگری بر آن است و نباید از توسعه آن هراس داشته باشیم.
استاد درس خارج حوزه علمیه با تاکید بر اینکه چه ایرادی دارد که تقسیم کار صورت بگیرد و تخصص برخی از فقها در معاملات و برخی در عبادات و حتی معاملات خاص باشد، گفت: مخصوصا در زمان ما نظام اسلامی نیازمند استنباطاتی است که در مقام اجرایی کارآمدی داشته باشد و به درد بخورد؛ در بحث قضا فروعات زیادی داریم که در اجرا مشکل دارد و در معاملات هم همینطور لذا اشکال کار بر سر توسعه علوم نیست؛ این نرمافزارها به توسعه علوم کمک میکند و هیچ ایرادی هم نیست و پژوهشگران ما موظف به پاسخگویی به نسل جدید هستند.
وی با بیان اینکه کار اصلی اصول، مقدمه استنباط فقهی است، تصریح کرد: ولی واقعیت آن است که فقها و اصولیون ما در طول زمان با وجود همه کاستیها تولیدات بسیار فاخری داشتهاند که میتوان آن را در سطح جهانی عرضه کنیم و نباید از این خوان گسترده غفلت داشته باشیم.
وی با تاکید بر اینکه علم اصول ما قابل عرضه گسترده به دنیاست گفت: عمده روحانیونی که از این تولیدات استفاده میکنند وضعیت مالی مناسبی ندارند بنابراین تا جای ممکن آنها را در پایینترین قیمت و حتی رایگان در اختیار آنان قرار دهیم تا از این علوم بهرهمند شوند. بنده این سیاست که مطالب علمی را نباید رایگان در اختیار مردم قرار دهیم قبول ندارم. حتی شنیدهام که بخشی از نرمافزار بدون هزینه قابل استفاده است ولی وقتی حدی جلو میرود هزینه دارد که استدعا دارم این مسئله هم مرتفع شود.
آملی لاریجانی با تاکید بر استفاده این مرکز از فناوریهای متفاوت ولی به روز مانند هوش مصنوعی، افزود: در مغربزمین برخی معتقدند که رایانه هم میتواند مانند انسان فکر کند البته ما مبانی آنها را قبول نداریم و این ادعا در خود غرب هم مخالفان زیادی دارد ولی رایانه و هوش مصنوعی میتواند مقدمات فکر را فراهم کند و تا حد زیادی کارهای جدید ما را تسهیل کند.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به حوادث غزه با بیان اینکه این حوادث صددرصد مصداق جنایت جنگی است تصریح کرد: حوادث بیسابقه این روزهای غره دل هر مسلمانی را به درد میآورد؛ درست است که قبلا جنگهای جهانی را هم داشتهایم ولی اینکه در یک سرزمین کوچکی این رژیم مرتکب این همه جنایت شود مطلب قابل توجهی است.
استاد درس خارج حوزه در پایان سخنان خود با بیان اینکه این همه انسان بیگناه در اثر جنایات اسرائیل کشته میشوند، گفت: عجیب اینکه آمریکا از هزاران کیلومتر آن طرف دنیا به این منطقه آمدهاند و شریک جرم در این جنایات هستند و این حملات را راهبری میکنند و درعینحال حماس را متهم میکنند که تروریست هستند آیا بیشرمی از این بیشتر که مردمی را که از وطن خود دفاع میکنند تروریست بدانیم و شمایی را که از آن طرف دنیا به این منطقه آمدهاید و انواع سلاحهای کشتار جمعی را در اختیار اسرائیل قرار دادهاید خود را صلحطلب و مدافع دفاع مشروط بدانید.